Η ανάλυση και το PAOK Academy

H στατιστική ανάλυση, η ανάλυση video αλλάζει πλέον τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε το ποδόσφαιρο. Οσο κι αν αυτό «σκοτώνει» τον ρομαντισμό, δεν μπορούμε παρά να λάβουμε υπόψη τη δήλωση του ανθρώπου που μας χάρισε ουκ ολίγα «ερωτικά» ποδοσφαιρικά βράδια. «Το πιο σημαντικό κομμάτι του επιτελείου μου είναι αυτό του Performance Analysis», είπε ο Πεπ Γκουαρντιόλα…
Είναι αυτονόητο προφανώς ότι όσα δεδομένα και να συλλέξει κάποιος, η ανάλυση δεδομένων δεν είναι το «ιερό δισκοπότηρο». Πάντα πρέπει να δεις τον παίκτη και το παιχνίδι με τα μάτια σου. Οι αναλυτές, λοιπόν, δεν είναι άνθρωποι απλά ικανοί στα μαθηματικά, μα είναι κυρίως προπονητές και scouters. Μια μηχανή δίχως ανθρώπινο φίλτρο δεν λειτουργεί σωστά. Ισως η ιδανική προσέγγιση σ’ αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη «επιστήμη του ποδοσφαίρου» είναι μια μίξη της αμερικανικής λογικής, η οποία είναι εθισμένη στην στατιστική και την ποσοτική ανάλυση και της μεσογειακής, που είναι περισσότερο γηπεδοκεντρική, τακτική και ποιοτική.
Η τεχνολογία βελτιώνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ όπως είναι το ποδόσφαιρο και είναι μόνο πλεονέκτημα για τις ομάδες να λαμβάνουν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις στη βάση των βέλτιστων διαθέσιμων πληροφοριών και μεθόδων.
Ενας προπονητής μπορεί να θυμηθεί, κατά μέσο όρο, το 30-40% των γεγονότων ενός αγώνα. Μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό το τμήμα ανάλυσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του προπονητικού επιτελείου των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η χρήση video και στατιστικής ανάλυσης βοηθάει ουσιαστικά στην καλύτερη και πιο ακριβή προετοιμασία μιας ομάδας. Η ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων, ποδοσφαιριστών και προπονήσεων μέσω της χρήσης του video και της στατιστικής είναι μέρος της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας. Αλλωστε, η επιστημονική πρόοδος μελέτης του παιχνιδιού, επιτρέπει την καταγραφή – πέραν των απλών στατιστικών – κινήσεων στο γήπεδο, κατεύθυνσης, ταχύτητας, δύναμης του σπριντ, ακόμα και το πόσο η μπάλα παραμένει στο πόδι μετά από την πρώτη επαφή.
Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και δεδομένα αναλύονται και σε συνεργασία με τα τεχνικά team αποφασίζεται σε ποιους τομείς και σε ποιους ποδοσφαιριστές απαιτούνται παρεμβάσεις και διορθώσεις.
Τμήμα Ανάλυσης Ακαδημίας ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Τον συντονισμό του Τμήματος Ανάλυσης της ακαδημίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει αναλάβει ο Γιάννης Βλάχος. Το τμήμα είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή καταγραφή και βιντεοσκόπηση αγώνων και προπονήσεων, την ανάλυση και την αξιολόγηση τους, σε συνεργασία με τα τεχνικά επιτελεία της κάθε ηλικιακής κατηγορίας.
Εκτός από τις υπόλοιπες ενέργειες του τμήματος, έχει δοκιμαστεί και εφαρμόζεται με επιτυχία το Live Analysis, που είναι μια εφαρμογή για την ανάλυση του παιχνιδιού κατά την διάρκεια του.
Τα πρόσωπα του Τμήματος Ανάλυσης
Ιωάννης Βλάχος
Ο Γιάννης Βλάχος είναι ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ακαδημίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Είναι η τρίτη του θητεία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπου έχει εργαστεί και ως αναλυτής αντιπάλου, προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες και μέλος του τμήματος scouting της ακαδημίας και της πρώτης ομάδας.
Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στο παρελθόν έχει εργαστεί ως αναλυτής και βοηθός προπονητή και σε άλλες ομάδες της Superleague, όπως ο Ηρακλής, η Ξάνθη και ο Πλατανιάς – στον οποίο είχε και μια θητεία 16 μηνών ως τεχνικός διευθυντής – ενώ υπήρξε προπονητής και τεχνικός διευθυντής και στην Football League με την ομάδα του Αιγινιακού για τρεις σεζόν.
Eχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την ανάλυση του παιχνιδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Live Analysis για την βιντεοανάλυση του αγώνα κατά την διάρκεια του και είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B (συμμετείχε και στην πρώτη φάση του UEFA A).
Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.
Ιωάννης Αμπατζίδης
Ο Γιάννης Αμπατζίδης ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2014, στην κατηγορία Κ14, συνέχισε με τους ίδιους ποδοσφαιριστές στην φιναλίστ την σεζόν 2015-16 Κ15, συνεισέφερε με τις γνώσεις του και στην Κ20, ενώ πανηγύρισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με την Κ19. Πλέον ανήκει στο τεχνικό team του ΠΑΟΚ Β και είναι φυσικά, ενεργό μέλος του τμήματος ανάλυσης video της Ακαδημίας.
Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ, κατέχει δίπλωμα UEFA Α και από το 2007 έως το 2011 ήταν προπονητής και τεχνικός υπεύθυνος του ΠΑΟΝΕ. Ιδιαίτερη σημασία στο βιογραφικό του δίνει κανείς στο γεγονός ότι διετέλεσε εθελοντής διαιτητής στην 1η μικρή ολυμπιάδα.
Μιλάει την αγγλική και την γερμανική γλώσσα.
Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης εργάζεται στον ΠΑΟΚ από το 2011. Επί σειρά ετών ήταν ο γυμναστής και βοηθός προπονητή στην κατηγορία Κ17 (2011-14), στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Vis Track και επανήλθε στο PAOK Academy, ως αναλυτής video της Κ17.
Εργάζεται ως προπονητής από το 1992. Μεταξύ άλλων, υπήρξε τεχνικός και γυμναστής των ανδρικών ομάδων Θερμαϊκού, Εθνικού Μετεώρων, της ΕΠΣ Κιλκίς, του ΠΑΟΔ.
Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος του ΔΠΘ, κατέχει δίπλωμα UEFA A, είναι αναλυτής Vis Track του ΠΑΟΚ και πλέον αναλυτής και για το PAOK Academy.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Ηλίας Γαλανόπουλος
Ο Ηλίας Γαλανόπουλος βρίσκεται στον ΠΑΟΚ από το 2013 και επί τρία χρόνια προπονούσε την γενιά του 2002. Είναι προπονητής, αλλά και βασικό μέλος του τμήματος Video Analysis του PAOK Academy.
Είναι απόφοιτος τεχνικής σχολής, κάτοχος UEFA B Futsal, UEFA A. Είναι, επίσης, πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων από το ΑΠΘ, ενώ κατέχει soccer analyst level 1 in videobserver academy, όπως και coerver coaching diploma level 2.
Ως προπονητής ξεκίνησε από τον Μαραθώνα Καλαμαριάς κι εργάστηκε επίσης στον Αγ. Γεώργιο Ν. Κρήνης και στον Ερμή Καλαμαριάς. Eχει παίξει ποδόσφαιρο, μεταξύ άλλων, στον Κεραυνό Αγ. Παύλου, στον Μαραθώνα και τον Ποσειδώνα Καλαμαριάς, στην ΑΕ Αμπελοκήπων, στον Εθνικό Ν. Μαλγάρων.
Μιλά και την αγγλική γλώσσα και είναι άριστος χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.