Επόμενος Αγώνας VS
Array
(
  [0] => 15511
  [1] => 7513
  [2] => 409
  [3] => 15510
  [4] => 2880
  [5] => 339
  [6] => 11945
  [7] => 860
)

Μία ιστορική μέρα

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το σχήμα εταιριών SALFO-Populous υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα και παρουσίασαν στο κοινό το project που θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

21.06.2022

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση της Νέας Τούμπας, ξεκίνησε και επίσημα το πρωί της Τρίτης (21.06) η επόμενη φάση της διαδικασίας που περιλαμβάνει τις μελέτες που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κατασκευής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών που θα έχουν επικεφαλής την SALFO, που θα αναλάβει τη διάχειριση και την εταιρία Populous που θα είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.

Αφού ολοκληρώθηκε το κομμάτι των υπογραφών των συμφωνητικών με τις δύο εταιρίες, οι εμπλοκόμενες πλευρές παρουσίασαν στον κοινό το πρότζεκτ που θα ξεκινήσει.

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν στην συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβολος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, το Μέλος της Διοίκησης, Κυριάκος Κυριάκος, ο project director του έργου, Δημήτρης Μουτσάκης κι ο Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων και Ανάπτυξης Κτηριακών Υποδομών, Ιωάννης Δημογιάννης.

Ο κ.Γκαγκάτσης στάθηκε στην ιστορικότητα της ημέρας, αλλά και στην συμβολή του Ιβάν Σαββίδη, που έδωσε σάρκα και όστα στο όραμα της Νέας Τούμπας, λέγοντας αναλυτικά:

«Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια μέρα που την περιμέναμε καιρό.

Μια μέρα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή της Νέας Τουμπας. Μια μέρα που χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου, τον Ιβάν Σαββίδη δεν θα την μνημονεύαμε καν.

Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, κάτι που είχε πει από την πρώτη μέρα και το κάνει πραγματικότητα. Τεράστια μέρα για τον ΠΑΟΚ, για την Θεσσαλονίκη για όλους μας» . 

Ο κ.Μουτσάκης σύστησε τις συνεργάτριες εταιρίες και μίλησε για τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν λάβει από πλευράς ΠΑΟΚ:

«Το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντίκειμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων. Η Θεσσαλονίκη, η Τούμπα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο σχήμα έχει αναλάβει το νέο γηπεδο. Ουσιαστικά χθες 20 του μήνα ήταν η πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το master plan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του κόνσεπτ που θα χρειαστούν 4-5 μήνες. 

Στη συνέχεια υπάρχουν δυο δρόμοι μελετών, ένα για το γήπεδο και μια για τον περιβάλλοντα χώρο (σ.σ. σε συνεννόηση με δήμο και περιφέρεια). Μετά την ωρίμανση του κόνσεπτ, θα γίνει η έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο έχει σημασία για όλη την Θεσσαλονίκη, θα αναγεννήσει όλη την περιοχή της Τούμπας. Θα σεβαστεί το περιβάλλον, θα δώσει ζωή στην περιοχή και πράγματι χρειάζεται μια τέτοια ανάπτυξη.

Μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ, σε έξι μήνες θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια. 

Στο πρότζεκτ μπριφ δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για τα κονσεπτ που θα παραδώσουν. Η πρώτη είναι η απόλυτη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς των FIFA και UEFA, η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή είναι να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια της Τούμπας, η ατμόσφαιρα της Τούμπας. Η Τρίτη γραμμή είναι η εμπορική εκμεταλλεύση των χώρων του γηπέδου, για να μπορέσει να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο όταν έχει αγώνες η ομάδα. 

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο θέλουμε να κάνουμε έναν χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη. Για το έργο της Νέας Τούμπας υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά επελέγησαν οι Salfo και Populous ήταν οι καλύτερες επιλογές» .

Τέλος ο κ.Δημογιάννης αναφέρθηκε στα εξής:

«Αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γινει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το κατάφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά, να γίνει το νέο γήπεδο στην περιοχή που ήθελε και ο κόσμος της ομάδας και ο κ. Σαββίδης.

Έγιναν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έλεγχοι για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Για εμάς εδώ στον ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι. Για τον οργανισμό ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα έχει μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν. Ο χώρος που θα αγωνιστεί η ομάδα όσο υπάρχουν έργα, η εγκατάσταση του ΑΣ, η αναζήτηση χώρων για να απορροφήσει κομμάτια του συλλόγου που βρίσκονται στην Τούμπα.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με του Υπουργειο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα, χρειάζεται συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν γρήγορα. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικος.

Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα για την χωρητικότητα, έχει ενημερωθεί η εταιρία. Η χωρητικότητα θα προκύψει από την μελέτη της εταιρείας. Τα δεδομένα λίγο πολύ τα ξερουμε. Το ΠΔ μας δίνει δυνατότητα και για μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά το ελάχιστο όριο είναι οι 35.000. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την βέλτιστη χωρητικότητα της Νέας Τούμπας.

Είχαν εξεταστεί άλλα σενάρια για χώρους μακριά από την Τούμπα. Τέθηκαν όλα επί τάπητος αλλά πήραμε απόφαση για την Τούμπα. Πλέον η διεθνής πρακτική είναι για γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, άρα η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη επιλογή και για τον ΠΑΟΚ και για την πόλη. Στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά όλη η πόλη πιστεύω θέλει το έργο να γίνει στην Τούμπα» .

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Salfo και Populous, που παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους και μοιράστηκαν το σκεπτικό τους για τη Νέα Τούμπα.

SALFO

Η εταιρεία SALFO & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Διαχείρισης & Τεχνικών Έργων, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1994 από μηχανικούς αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλου τεχνικών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής αγοράς στον Τομέα Διαχείρισης Έργων και Διαχείρισης Κατασκευής (Project και Construction Management), εν όψει των μεγάλων έργων υποδομής της δεκαετίας του 2000.

H εταιρία δραστηριοποιήθηκε στα πιο εμβληματικά έργα υποδομής στην Ελλάδα όπως η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εθνική Οδός Ε65, η Ιόνια Οδός κ.λπ. Η διεθνής παρουσία της ξεκίνησε το 2006, μέσω της ίδρυσης του πρώτου υποκαταστήματός της στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε, με την ίδρυση υποκαταστημάτων στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή (Qatar, Ομάν, Dubai καθώς και της θυγατρικής εταιρείας SALFO Saudi στη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα 14 χρόνια, η εταιρεία έχει διαχειριστεί πολύ σημαντικά έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως το Vendome mall, το Education City Stadium στη Ντόχα του Καταρ, Al Reem Island Development, The Corniche Mixed Use Development (Nation Towers), Ghantoot Bridges, South Shamka Infrastructure Project, Eco Point Saadiyat Development, Khalifa Port Industrial Zone Infrastructure project στα ΗΑΕ, the North/South Extensions to Ras Abu Abboud Road Project & NDIA project στο Καταρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία περιλαμβάνουν τα εξής:

• Διαχείριση Έργου και Κατασευής (Project &Construction Management)

• Διαχείριση και Εκπόνηση Μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων κυρίως κτηριακών και υποδομών.

• Διασφάλιση Ποιότητας & Ποιοτικό Έλεγχο (QA/QC).

• Λειτουργία και Συντήρηση Έργων Υποδομής.

• Ανάπτυξη και Λειτουργία Συστημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών.

• Τεχνική Υποστήριξη σχημάτων που συμμετέχουν σε έργα με Συμβάσεις Παραχώρησης και Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

O Ιωάννης Φωτεινός, C.E.O. της Salfo, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος κοντά στην καταπληκτική ομάδα του ΠΑΟΚ. Επισκέφτηκα πριν από 3-4 χρόνια και περπάτησα στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να μην είμαι ΠΑΟΚ αλλά ένιωσα μια ανατριχίλα περπατώντας μέσα στο γήπεδο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα!

Όταν καλεστήκαμε από τον ΠΑΟΚ να καταθέσουμε την πρόταση μας για τις μελέτες και τον συντονισμό της Νέας Τούμπας, σκεφτόμουν ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Σκέφτηκα ότι η εταιρεία Populous είναι η ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων, μαζί με μια σειρά από μελετητικά γραφεία. Αυτή ήταν η ιδέα του σχηματισμού αυτής της ομάδας» .

POPULOUS

Η Populous έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο διάσημα στάδια στον κόσμο ανάμεσά τους το Wembley Stadium, το Emirates Stadium, το Ολυμπιακό στάδιο
του Λονδίνου, το Tottenham Hotspur Stadium, καθώς και το νέο στάδιο «Cathedral» για την Inter και την AC Milan στο Milano.

 

Στις δηλώσεις του για τη Νέα Τούμπα, ο project director της Populous, Nick Reynolds, μοιράστηκε το όραμα της εταιρίας για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλάμβουμε αυτό το πρότζεκτ και είναι πολύ σημαντικό που θα δουλέψουμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα έργο που θέλουμε να συμπεριλάβουμε μέσα όλη την ιστορία της ομάδας. 

Όπως γνωρίζετε, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι να δημιούργησουμε ένα έργο μοναδικό για το περιβάλλον και για την κοινότητα συνολικά. Έχουμε την τύχη ως εταιρεία να σχεδιάζουμε στάδια για στιγμές με μεγάλο πάθος, σχεδιάζουμε για μια ομάδα με πλούσια και σπουδαια ιστορία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές πρόκειται για ένα νέο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να αυξήσουμε την χρήση του γηπέδου πέραν των αγωνιστικών δεδομένων. 

Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Εστιάζουμε στην εμπειρία των φιλάθλων, χρησιμοποιούμε ως εργαλείο την γεωμετρία του χώρου αλλά και εντάσσουμε και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί αυτή η ατμόσφαιρα στην Νέα Τούμπα.

Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθεσία είναι ιδανική, είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τουμπα να είναι του λαού, για τον λαό…

Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα. Έχουμε κάνει και σε άλλα έργα, να οραματιστούμε ένα σχέδιο βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε. Θα έχετε δει σε έργα που έχουμε κάνει όπως το Aviva ή το Wembley ή το Emirates ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Παράδειγμα και το γήπεδο της Τότεναμ που είναι τοπόσημο για την πόλη του Λονδίνου.

Το βασικό στοιχείο αυτό του σταδίου είναι να μην συμβιβαστούμε μόνο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα γήπεδα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν γινεται να αφορούν μόνο τα αγωνιστικά, θέλουμε να κάνουμε ένα γήπεδο για διάφορες εκδηλώσεις που θα δώσει διαφορετική ζωή στην περιοχή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πυρήνα και να μεταφέρουμε το πάθος στης Τούμπας στο νέο design.

Η Νέα Τούμπα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει. Τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε τέτοιες τοποθεσίες δημιουργούν προκλήσεις για εμάς. Ένα πρότζεκτ για να αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους. Έχουμε καταλάβει πλέον το πόσο σημαντικό να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε τέτοιους χώρους. Στην καριέρα μου έχω δει πολλά γήπεδα και εντός και εκτός πόλης, σε αυτά τα 25 χρόνια. Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινήσαμε την μεταφορά από την πολη στα περίχωρα και τώρα από τα περίχωρα έχουμε την επιστροφή στην πόλη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθεσία, την θεωρώ ιδανική» .

Σχετικά Νέα

Μία ιστορική μέρα

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το σχήμα εταιριών SALFO-Populous υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα και παρουσίασαν στο κοινό το project που θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

21.06.2022

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση της Νέας Τούμπας, ξεκίνησε και επίσημα το πρωί της Τρίτης (21.06) η επόμενη φάση της διαδικασίας που περιλαμβάνει τις μελέτες που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κατασκευής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών που θα έχουν επικεφαλής την SALFO, που θα αναλάβει τη διάχειριση και την εταιρία Populous που θα είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.

Αφού ολοκληρώθηκε το κομμάτι των υπογραφών των συμφωνητικών με τις δύο εταιρίες, οι εμπλοκόμενες πλευρές παρουσίασαν στον κοινό το πρότζεκτ που θα ξεκινήσει.

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν στην συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβολος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, το Μέλος της Διοίκησης, Κυριάκος Κυριάκος, ο project director του έργου, Δημήτρης Μουτσάκης κι ο Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων και Ανάπτυξης Κτηριακών Υποδομών, Ιωάννης Δημογιάννης.

Ο κ.Γκαγκάτσης στάθηκε στην ιστορικότητα της ημέρας, αλλά και στην συμβολή του Ιβάν Σαββίδη, που έδωσε σάρκα και όστα στο όραμα της Νέας Τούμπας, λέγοντας αναλυτικά:

«Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια μέρα που την περιμέναμε καιρό.

Μια μέρα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή της Νέας Τουμπας. Μια μέρα που χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου, τον Ιβάν Σαββίδη δεν θα την μνημονεύαμε καν.

Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, κάτι που είχε πει από την πρώτη μέρα και το κάνει πραγματικότητα. Τεράστια μέρα για τον ΠΑΟΚ, για την Θεσσαλονίκη για όλους μας» . 

Ο κ.Μουτσάκης σύστησε τις συνεργάτριες εταιρίες και μίλησε για τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν λάβει από πλευράς ΠΑΟΚ:

«Το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντίκειμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων. Η Θεσσαλονίκη, η Τούμπα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο σχήμα έχει αναλάβει το νέο γηπεδο. Ουσιαστικά χθες 20 του μήνα ήταν η πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το master plan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του κόνσεπτ που θα χρειαστούν 4-5 μήνες. 

Στη συνέχεια υπάρχουν δυο δρόμοι μελετών, ένα για το γήπεδο και μια για τον περιβάλλοντα χώρο (σ.σ. σε συνεννόηση με δήμο και περιφέρεια). Μετά την ωρίμανση του κόνσεπτ, θα γίνει η έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο έχει σημασία για όλη την Θεσσαλονίκη, θα αναγεννήσει όλη την περιοχή της Τούμπας. Θα σεβαστεί το περιβάλλον, θα δώσει ζωή στην περιοχή και πράγματι χρειάζεται μια τέτοια ανάπτυξη.

Μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ, σε έξι μήνες θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια. 

Στο πρότζεκτ μπριφ δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για τα κονσεπτ που θα παραδώσουν. Η πρώτη είναι η απόλυτη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς των FIFA και UEFA, η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή είναι να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια της Τούμπας, η ατμόσφαιρα της Τούμπας. Η Τρίτη γραμμή είναι η εμπορική εκμεταλλεύση των χώρων του γηπέδου, για να μπορέσει να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο όταν έχει αγώνες η ομάδα. 

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο θέλουμε να κάνουμε έναν χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη. Για το έργο της Νέας Τούμπας υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά επελέγησαν οι Salfo και Populous ήταν οι καλύτερες επιλογές» .

Τέλος ο κ.Δημογιάννης αναφέρθηκε στα εξής:

«Αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γινει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το κατάφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά, να γίνει το νέο γήπεδο στην περιοχή που ήθελε και ο κόσμος της ομάδας και ο κ. Σαββίδης.

Έγιναν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έλεγχοι για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Για εμάς εδώ στον ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι. Για τον οργανισμό ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα έχει μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν. Ο χώρος που θα αγωνιστεί η ομάδα όσο υπάρχουν έργα, η εγκατάσταση του ΑΣ, η αναζήτηση χώρων για να απορροφήσει κομμάτια του συλλόγου που βρίσκονται στην Τούμπα.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με του Υπουργειο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα, χρειάζεται συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν γρήγορα. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικος.

Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα για την χωρητικότητα, έχει ενημερωθεί η εταιρία. Η χωρητικότητα θα προκύψει από την μελέτη της εταιρείας. Τα δεδομένα λίγο πολύ τα ξερουμε. Το ΠΔ μας δίνει δυνατότητα και για μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά το ελάχιστο όριο είναι οι 35.000. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την βέλτιστη χωρητικότητα της Νέας Τούμπας.

Είχαν εξεταστεί άλλα σενάρια για χώρους μακριά από την Τούμπα. Τέθηκαν όλα επί τάπητος αλλά πήραμε απόφαση για την Τούμπα. Πλέον η διεθνής πρακτική είναι για γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, άρα η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη επιλογή και για τον ΠΑΟΚ και για την πόλη. Στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά όλη η πόλη πιστεύω θέλει το έργο να γίνει στην Τούμπα» .

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Salfo και Populous, που παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους και μοιράστηκαν το σκεπτικό τους για τη Νέα Τούμπα.

SALFO

Η εταιρεία SALFO & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Διαχείρισης & Τεχνικών Έργων, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1994 από μηχανικούς αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλου τεχνικών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής αγοράς στον Τομέα Διαχείρισης Έργων και Διαχείρισης Κατασκευής (Project και Construction Management), εν όψει των μεγάλων έργων υποδομής της δεκαετίας του 2000.

H εταιρία δραστηριοποιήθηκε στα πιο εμβληματικά έργα υποδομής στην Ελλάδα όπως η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εθνική Οδός Ε65, η Ιόνια Οδός κ.λπ. Η διεθνής παρουσία της ξεκίνησε το 2006, μέσω της ίδρυσης του πρώτου υποκαταστήματός της στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε, με την ίδρυση υποκαταστημάτων στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή (Qatar, Ομάν, Dubai καθώς και της θυγατρικής εταιρείας SALFO Saudi στη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα 14 χρόνια, η εταιρεία έχει διαχειριστεί πολύ σημαντικά έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως το Vendome mall, το Education City Stadium στη Ντόχα του Καταρ, Al Reem Island Development, The Corniche Mixed Use Development (Nation Towers), Ghantoot Bridges, South Shamka Infrastructure Project, Eco Point Saadiyat Development, Khalifa Port Industrial Zone Infrastructure project στα ΗΑΕ, the North/South Extensions to Ras Abu Abboud Road Project & NDIA project στο Καταρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία περιλαμβάνουν τα εξής:

• Διαχείριση Έργου και Κατασευής (Project &Construction Management)

• Διαχείριση και Εκπόνηση Μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων κυρίως κτηριακών και υποδομών.

• Διασφάλιση Ποιότητας & Ποιοτικό Έλεγχο (QA/QC).

• Λειτουργία και Συντήρηση Έργων Υποδομής.

• Ανάπτυξη και Λειτουργία Συστημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών.

• Τεχνική Υποστήριξη σχημάτων που συμμετέχουν σε έργα με Συμβάσεις Παραχώρησης και Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

O Ιωάννης Φωτεινός, C.E.O. της Salfo, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος κοντά στην καταπληκτική ομάδα του ΠΑΟΚ. Επισκέφτηκα πριν από 3-4 χρόνια και περπάτησα στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να μην είμαι ΠΑΟΚ αλλά ένιωσα μια ανατριχίλα περπατώντας μέσα στο γήπεδο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα!

Όταν καλεστήκαμε από τον ΠΑΟΚ να καταθέσουμε την πρόταση μας για τις μελέτες και τον συντονισμό της Νέας Τούμπας, σκεφτόμουν ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Σκέφτηκα ότι η εταιρεία Populous είναι η ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων, μαζί με μια σειρά από μελετητικά γραφεία. Αυτή ήταν η ιδέα του σχηματισμού αυτής της ομάδας» .

POPULOUS

Η Populous έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο διάσημα στάδια στον κόσμο ανάμεσά τους το Wembley Stadium, το Emirates Stadium, το Ολυμπιακό στάδιο
του Λονδίνου, το Tottenham Hotspur Stadium, καθώς και το νέο στάδιο «Cathedral» για την Inter και την AC Milan στο Milano.

 

Στις δηλώσεις του για τη Νέα Τούμπα, ο project director της Populous, Nick Reynolds, μοιράστηκε το όραμα της εταιρίας για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλάμβουμε αυτό το πρότζεκτ και είναι πολύ σημαντικό που θα δουλέψουμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα έργο που θέλουμε να συμπεριλάβουμε μέσα όλη την ιστορία της ομάδας. 

Όπως γνωρίζετε, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι να δημιούργησουμε ένα έργο μοναδικό για το περιβάλλον και για την κοινότητα συνολικά. Έχουμε την τύχη ως εταιρεία να σχεδιάζουμε στάδια για στιγμές με μεγάλο πάθος, σχεδιάζουμε για μια ομάδα με πλούσια και σπουδαια ιστορία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές πρόκειται για ένα νέο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να αυξήσουμε την χρήση του γηπέδου πέραν των αγωνιστικών δεδομένων. 

Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Εστιάζουμε στην εμπειρία των φιλάθλων, χρησιμοποιούμε ως εργαλείο την γεωμετρία του χώρου αλλά και εντάσσουμε και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί αυτή η ατμόσφαιρα στην Νέα Τούμπα.

Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθεσία είναι ιδανική, είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τουμπα να είναι του λαού, για τον λαό…

Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα. Έχουμε κάνει και σε άλλα έργα, να οραματιστούμε ένα σχέδιο βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε. Θα έχετε δει σε έργα που έχουμε κάνει όπως το Aviva ή το Wembley ή το Emirates ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Παράδειγμα και το γήπεδο της Τότεναμ που είναι τοπόσημο για την πόλη του Λονδίνου.

Το βασικό στοιχείο αυτό του σταδίου είναι να μην συμβιβαστούμε μόνο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα γήπεδα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν γινεται να αφορούν μόνο τα αγωνιστικά, θέλουμε να κάνουμε ένα γήπεδο για διάφορες εκδηλώσεις που θα δώσει διαφορετική ζωή στην περιοχή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πυρήνα και να μεταφέρουμε το πάθος στης Τούμπας στο νέο design.

Η Νέα Τούμπα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει. Τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε τέτοιες τοποθεσίες δημιουργούν προκλήσεις για εμάς. Ένα πρότζεκτ για να αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους. Έχουμε καταλάβει πλέον το πόσο σημαντικό να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε τέτοιους χώρους. Στην καριέρα μου έχω δει πολλά γήπεδα και εντός και εκτός πόλης, σε αυτά τα 25 χρόνια. Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινήσαμε την μεταφορά από την πολη στα περίχωρα και τώρα από τα περίχωρα έχουμε την επιστροφή στην πόλη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθεσία, την θεωρώ ιδανική» .

Σχετικά Νέα

Μία ιστορική μέρα

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το σχήμα εταιριών SALFO-Populous υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη Νέα Τούμπα και παρουσίασαν στο κοινό το project που θα τρέξει το επόμενο διάστημα.

21.06.2022

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση της Νέας Τούμπας, ξεκίνησε και επίσημα το πρωί της Τρίτης (21.06) η επόμενη φάση της διαδικασίας που περιλαμβάνει τις μελέτες που θα εξασφαλίσουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κατασκευής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με το σχήμα εταιριών που θα έχουν επικεφαλής την SALFO, που θα αναλάβει τη διάχειριση και την εταιρία Populous που θα είναι ο αρχιτέκτονας του σχήματος.

Αφού ολοκληρώθηκε το κομμάτι των υπογραφών των συμφωνητικών με τις δύο εταιρίες, οι εμπλοκόμενες πλευρές παρουσίασαν στον κοινό το πρότζεκτ που θα ξεκινήσει.

Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν στην συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβολος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, το Μέλος της Διοίκησης, Κυριάκος Κυριάκος, ο project director του έργου, Δημήτρης Μουτσάκης κι ο Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων και Ανάπτυξης Κτηριακών Υποδομών, Ιωάννης Δημογιάννης.

Ο κ.Γκαγκάτσης στάθηκε στην ιστορικότητα της ημέρας, αλλά και στην συμβολή του Ιβάν Σαββίδη, που έδωσε σάρκα και όστα στο όραμα της Νέας Τούμπας, λέγοντας αναλυτικά:

«Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μέρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μια μέρα που την περιμέναμε καιρό.

Μια μέρα που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή της Νέας Τουμπας. Μια μέρα που χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου, τον Ιβάν Σαββίδη δεν θα την μνημονεύαμε καν.

Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, κάτι που είχε πει από την πρώτη μέρα και το κάνει πραγματικότητα. Τεράστια μέρα για τον ΠΑΟΚ, για την Θεσσαλονίκη για όλους μας» . 

Ο κ.Μουτσάκης σύστησε τις συνεργάτριες εταιρίες και μίλησε για τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν λάβει από πλευράς ΠΑΟΚ:

«Το σχήμα Salfo-Populous είναι οι μελετητές της Νέας Τούμπας και αρχιτέκτονας είναι η εταιρεία Populous, μια εταιρεία με βασικό της αντίκειμενο τα γήπεδα ανά τον κόσμο. Η εταιρεία Salfo έχει τεράστια εμπειρία στην διαχείριση έργων. Η Θεσσαλονίκη, η Τούμπα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο σχήμα έχει αναλάβει το νέο γηπεδο. Ουσιαστικά χθες 20 του μήνα ήταν η πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παραλάβουμε τρεις προτάσεις των μελετών του γηπέδου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το master plan. Aυτές τις προτάσεις που θα είναι αναλυτικές και θα τα περιλαμβάνουν όλα, θα αξιολογηθούν από εμάς και στην συνέχεια από τον κόσμο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης. Αφού επιλέξουμε την πρόταση, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του κόνσεπτ που θα χρειαστούν 4-5 μήνες. 

Στη συνέχεια υπάρχουν δυο δρόμοι μελετών, ένα για το γήπεδο και μια για τον περιβάλλοντα χώρο (σ.σ. σε συνεννόηση με δήμο και περιφέρεια). Μετά την ωρίμανση του κόνσεπτ, θα γίνει η έκδοση οικοδομικής άδειας. Το έργο έχει σημασία για όλη την Θεσσαλονίκη, θα αναγεννήσει όλη την περιοχή της Τούμπας. Θα σεβαστεί το περιβάλλον, θα δώσει ζωή στην περιοχή και πράγματι χρειάζεται μια τέτοια ανάπτυξη.

Μετά την ολοκλήρωση του κόνσεπτ, σε έξι μήνες θα είναι έτοιμη και η οικοδομική άδεια. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2023 θα έχουμε την οικοδομική άδεια. 

Στο πρότζεκτ μπριφ δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για τα κονσεπτ που θα παραδώσουν. Η πρώτη είναι η απόλυτη συμμόρφωση σε όλους τους τομείς των FIFA και UEFA, η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή είναι να μεταφερθεί η ψυχή και η ενέργεια της Τούμπας, η ατμόσφαιρα της Τούμπας. Η Τρίτη γραμμή είναι η εμπορική εκμεταλλεύση των χώρων του γηπέδου, για να μπορέσει να λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο όταν έχει αγώνες η ομάδα. 

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο θέλουμε να κάνουμε έναν χώρο που θα δώσει βιωσιμότητα στην περιοχή. Να έρχονται οικογένειες, να αθλούνται άτομα από όλη την πόλη. Για το έργο της Νέας Τούμπας υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά επελέγησαν οι Salfo και Populous ήταν οι καλύτερες επιλογές» .

Τέλος ο κ.Δημογιάννης αναφέρθηκε στα εξής:

«Αυτό που ζούμε τώρα άρχισε πριν από πέντε χρόνια σε μια συζήτηση με τον κ. Σαββίδη. Τότε αποφασίσαμε να γινει το γήπεδο του ΠΑΟΚ εδώ στην Τούμπα και όχι κάπου αλλού. Το κατάφέραμε αυτό με επιμονή και με πολλή δουλειά, να γίνει το νέο γήπεδο στην περιοχή που ήθελε και ο κόσμος της ομάδας και ο κ. Σαββίδης.

Έγιναν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, έλεγχοι για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Για εμάς εδώ στον ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι. Για τον οργανισμό ΠΑΟΚ, η Νέα Τούμπα έχει μια σειρά έργων που πρέπει να γίνουν. Ο χώρος που θα αγωνιστεί η ομάδα όσο υπάρχουν έργα, η εγκατάσταση του ΑΣ, η αναζήτηση χώρων για να απορροφήσει κομμάτια του συλλόγου που βρίσκονται στην Τούμπα.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη, άμεσα όμως θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με του Υπουργειο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα, χρειάζεται συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν γρήγορα. Στόχος μας είναι να είμαστε στο νέο γήπεδο το 2026 και είναι ένας στόχος ρεαλιστικος.

Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα για την χωρητικότητα, έχει ενημερωθεί η εταιρία. Η χωρητικότητα θα προκύψει από την μελέτη της εταιρείας. Τα δεδομένα λίγο πολύ τα ξερουμε. Το ΠΔ μας δίνει δυνατότητα και για μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά το ελάχιστο όριο είναι οι 35.000. Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την βέλτιστη χωρητικότητα της Νέας Τούμπας.

Είχαν εξεταστεί άλλα σενάρια για χώρους μακριά από την Τούμπα. Τέθηκαν όλα επί τάπητος αλλά πήραμε απόφαση για την Τούμπα. Πλέον η διεθνής πρακτική είναι για γήπεδα μέσα στον αστικό ιστό, άρα η επιλογή της Τούμπας είναι η καλύτερη επιλογή και για τον ΠΑΟΚ και για την πόλη. Στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά όλη η πόλη πιστεύω θέλει το έργο να γίνει στην Τούμπα» .

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Salfo και Populous, που παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους και μοιράστηκαν το σκεπτικό τους για τη Νέα Τούμπα.

SALFO

Η εταιρεία SALFO & Συνεργάτες Α.Ε. – Σύμβουλοι Διαχείρισης & Τεχνικών Έργων, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1994 από μηχανικούς αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλου τεχνικών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής αγοράς στον Τομέα Διαχείρισης Έργων και Διαχείρισης Κατασκευής (Project και Construction Management), εν όψει των μεγάλων έργων υποδομής της δεκαετίας του 2000.

H εταιρία δραστηριοποιήθηκε στα πιο εμβληματικά έργα υποδομής στην Ελλάδα όπως η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Εθνική Οδός Ε65, η Ιόνια Οδός κ.λπ. Η διεθνής παρουσία της ξεκίνησε το 2006, μέσω της ίδρυσης του πρώτου υποκαταστήματός της στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε, με την ίδρυση υποκαταστημάτων στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή (Qatar, Ομάν, Dubai καθώς και της θυγατρικής εταιρείας SALFO Saudi στη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα 14 χρόνια, η εταιρεία έχει διαχειριστεί πολύ σημαντικά έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπως το Vendome mall, το Education City Stadium στη Ντόχα του Καταρ, Al Reem Island Development, The Corniche Mixed Use Development (Nation Towers), Ghantoot Bridges, South Shamka Infrastructure Project, Eco Point Saadiyat Development, Khalifa Port Industrial Zone Infrastructure project στα ΗΑΕ, the North/South Extensions to Ras Abu Abboud Road Project & NDIA project στο Καταρ, το πρόγραμμα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία περιλαμβάνουν τα εξής:

• Διαχείριση Έργου και Κατασευής (Project &Construction Management)

• Διαχείριση και Εκπόνηση Μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων κυρίως κτηριακών και υποδομών.

• Διασφάλιση Ποιότητας & Ποιοτικό Έλεγχο (QA/QC).

• Λειτουργία και Συντήρηση Έργων Υποδομής.

• Ανάπτυξη και Λειτουργία Συστημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών.

• Τεχνική Υποστήριξη σχημάτων που συμμετέχουν σε έργα με Συμβάσεις Παραχώρησης και Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

O Ιωάννης Φωτεινός, C.E.O. της Salfo, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος κοντά στην καταπληκτική ομάδα του ΠΑΟΚ. Επισκέφτηκα πριν από 3-4 χρόνια και περπάτησα στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να μην είμαι ΠΑΟΚ αλλά ένιωσα μια ανατριχίλα περπατώντας μέσα στο γήπεδο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα!

Όταν καλεστήκαμε από τον ΠΑΟΚ να καταθέσουμε την πρόταση μας για τις μελέτες και τον συντονισμό της Νέας Τούμπας, σκεφτόμουν ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Σκέφτηκα ότι η εταιρεία Populous είναι η ιδανική λύση με τεράστια εμπειρία σε κατασκευή γηπέδων, μαζί με μια σειρά από μελετητικά γραφεία. Αυτή ήταν η ιδέα του σχηματισμού αυτής της ομάδας» .

POPULOUS

Η Populous έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο διάσημα στάδια στον κόσμο ανάμεσά τους το Wembley Stadium, το Emirates Stadium, το Ολυμπιακό στάδιο
του Λονδίνου, το Tottenham Hotspur Stadium, καθώς και το νέο στάδιο «Cathedral» για την Inter και την AC Milan στο Milano.

 

Στις δηλώσεις του για τη Νέα Τούμπα, ο project director της Populous, Nick Reynolds, μοιράστηκε το όραμα της εταιρίας για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλάμβουμε αυτό το πρότζεκτ και είναι πολύ σημαντικό που θα δουλέψουμε με μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα έργο που θέλουμε να συμπεριλάβουμε μέσα όλη την ιστορία της ομάδας. 

Όπως γνωρίζετε, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι να δημιούργησουμε ένα έργο μοναδικό για το περιβάλλον και για την κοινότητα συνολικά. Έχουμε την τύχη ως εταιρεία να σχεδιάζουμε στάδια για στιγμές με μεγάλο πάθος, σχεδιάζουμε για μια ομάδα με πλούσια και σπουδαια ιστορία. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές πρόκειται για ένα νέο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα γήπεδο που θα είναι τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη. Δεν θα είναι ένα απλό στάδιο, αλλά θα είναι ένα hub για όλους, ένα μέρος για εκδηλώσεις όλο τον χρόνο και για όλους τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να αυξήσουμε την χρήση του γηπέδου πέραν των αγωνιστικών δεδομένων. 

Θέλουμε να πάμε το νέο γήπεδο σε άλλο επίπεδο. Να πάρουμε αυτή την πύρινη ατμόσφαιρα και να την προσδώσουμε στο νέο κτήριο. Εστιάζουμε στην εμπειρία των φιλάθλων, χρησιμοποιούμε ως εργαλείο την γεωμετρία του χώρου αλλά και εντάσσουμε και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί αυτή η ατμόσφαιρα στην Νέα Τούμπα.

Η περιοχή του γηπέδου είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό που θα απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς θεωρούμε ότι η τοποθεσία είναι ιδανική, είναι μια σπάνια ευκαιρία να δείξουμε σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου, στόχος μας είναι να φτιάχνουμε τα πιο βιώσιμα στάδια. Όπως και με τα υπάρχοντα γήπεδα, θέλουμε η Νέα Τουμπα να είναι του λαού, για τον λαό…

Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε έμπνευση από τα τοπικά στοιχεία για τη Νέα Τούμπα. Έχουμε κάνει και σε άλλα έργα, να οραματιστούμε ένα σχέδιο βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε. Θα έχετε δει σε έργα που έχουμε κάνει όπως το Aviva ή το Wembley ή το Emirates ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εντελώς ξεχωριστό. Παράδειγμα και το γήπεδο της Τότεναμ που είναι τοπόσημο για την πόλη του Λονδίνου.

Το βασικό στοιχείο αυτό του σταδίου είναι να μην συμβιβαστούμε μόνο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα γήπεδα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δεν γινεται να αφορούν μόνο τα αγωνιστικά, θέλουμε να κάνουμε ένα γήπεδο για διάφορες εκδηλώσεις που θα δώσει διαφορετική ζωή στην περιοχή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πυρήνα και να μεταφέρουμε το πάθος στης Τούμπας στο νέο design.

Η Νέα Τούμπα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει. Τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε τέτοιες τοποθεσίες δημιουργούν προκλήσεις για εμάς. Ένα πρότζεκτ για να αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους. Έχουμε καταλάβει πλέον το πόσο σημαντικό να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε τέτοιους χώρους. Στην καριέρα μου έχω δει πολλά γήπεδα και εντός και εκτός πόλης, σε αυτά τα 25 χρόνια. Έχω παρατηρήσει ότι ξεκινήσαμε την μεταφορά από την πολη στα περίχωρα και τώρα από τα περίχωρα έχουμε την επιστροφή στην πόλη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα για την τοποθεσία, την θεωρώ ιδανική» .