Επιστημονική υποστήριξη
Η επιλογή ενός παιδιού από τους ειδικούς γίνεται βάσει του ταλέντου του στις τεχνικές ικανότητες και όχι στις φυσικές. Οι ειδικοί που προσφέρουν τις γνώσεις τους στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ, όπως ο εργοφυσιολόγος Γιώργος Ζιώγας, τονίζει ότι «αυτές ακόμα κι αν υπάρχουν σε καλό βαθμό ως γονιδιακό υπόβαθρο, απαιτούν εκγύμναση και πολλή προπόνηση για να φέρουν έναν παίκτη στο επίπεδο ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή».
Το ιατρικό επιτελείο του ΠΑΟΚ μετρά και αξιολογεί τις φυσικές ικανότητες κάθε παιδιού, έτσι ώστε να γίνεται σαφές το αν και κατά πόσον αυτές βελτιώνονται μέσα από το ενδεδειγμένο πρόγραμμα προπόνησης. Οι μετρήσεις γίνονται τρεις φορές το χρόνο σε όλες τις ηλικίες άνω των 14 ετών και καταγράφουν:
# Την αντοχή
# Την εκρηκτικότητα
# Τη δύναμη
# Την ταχύτητα
# Την οξυγόνωση των μυών
# Πότε, πόσο και σε ποιά ένταση κουράζεται κανείς.
Κάθε χρόνο, κάθε παιδί περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν φυσικά, εξονυχιστικό έλεγχο από ορθοπαιδικό και αναπτυξιολόγο. Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες, από τα έξι ως τα 12 χρόνια, υπάρχει παιδίατρος – αναπτυξιολόγος, που παρακολουθεί τα παιδιά κάθε μήνα.
Να τονιστεί ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί αρχείο των αθλητών του.
Βαρύτητα στην Διατροφική Αγωγή
Το ρόλο της Διατροφικής Αγωγής έχει αναλάβει η διπλωματούχος Φ.Α-Διατροφολόγος, Ιωάννα Πασπάλα. Στο πλαίσιο των δράσεων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές συναντήσεις για θέματα Διατροφικής Αγωγής (προσαρμογή κάθε ενότητας στην «ηλικιακή γλώσσα») που σχετίζονται με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το άθλημα του ποδοσφαίρου, σε μηναία βάση.
Στόχος είναι η κατανόηση βασικών εννοιών της διατροφής και η σπουδαιότητα της, στην αθλητική απόδοση αλλά και στην υγεία των παιδιών. Ακολούθως, πραγματοποιούνται μετρήσεις σωματομετρικών χαρακτηριστικών με σκοπό τον έλεγχο και τον ορισμό της σύστασης σώματος των μικρών αθλητών. Οι μετρήσεις γίνονται ανά δύο μήνες μιας και οι σημαντικές μεταβολές βάρους, ύψους, ΔΜΣ γίνονται τότε εμφανείς. Ο επαναλαμβανόμενος έλεγχος των μετρήσεων των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τον αθλητισμό, καθώς μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει πως τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά σχετίζονται και επηρεάζουν άμεσα την αθλητική απόδοση.
Στο πλαίσιο καθοδήγησης, συμπληρώνεται από τα παιδιά «Ημερολόγιο Εβδομαδιαίας Καταγραφής Τροφίμων», (Η.Ε.Κ.Τ.) και αφού συμπληρωθεί, γίνεται συζήτηση με σκοπό να αντιληφθούν τα παιδιά, τις υγιεινές και μη υγιεινές επιλογές που τυχόν έκαναν και με ποιο τρόπο μπορούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις διατροφικές τους επιλογές.
Ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης
Επίσης, πρωτοποριακό είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά των Ακαδημιών του. Το ρόλο της «ψυχοεκπαίδευσης» έχει αναλάβει η ψυχολόγος Ειρήνη Ρέρα, η οποία μέσα από ομαδικές και ατομικές συναντήσεις, αλλά και μέσω της διοργάνωσης μηνιαίων ημερίδων και συζητήσεων στοχεύει στην προσφορά βοήθειας σε κάθε παιδί – αθλητή και στην δημιουργία, σταδιακά, ενός ατομικού φακέλου προσωπικότητας για τον καθένα, απαραίτητου για την πορεία καθενός που εκπαιδεύεται για να γίνει ποδοσφαιριστής επιπέδου.
Οι συναντήσεις με τα παιδιά είναι ομαδικές, γίνονται κάθε μήνα για κάθε ομάδα χωριστά και στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών, μέσω τεχνικών όπως ο αυτοδιάλογος, η χαλάρωση, η διαχείριση άγχους ή απογοήτευσης. Προτεραιότητα δίνεται στην μεγιστοποίηση της απόδοσης του κάθε αθλητή και όχι στην «στοχοποίηση» κάποιου παιδιού που ενδεχομένως επιδεικνύει χαμηλή «ποδοσφαιρική ανθεκτικότητα».
Οσον αφορά στους γονείς των παιδιών που βρίσκονται στις ακαδημίες, εκπαιδεύονται τρόπον τινά κυρίως μέσω των ημερίδων. Μαθαίνουν πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους γενικότερα και ειδικότερα ως αθλητές, πως να εκφράζουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι έχουν δίχως να προσθέτουν βάρος στα παιδιά, πως να διαχειρίζονται το άγχος, την πίεση, την ενδεχόμενη έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Η αδιαπραγμάτευτη σταθερά της εκπαίδευσης
Δύσκολο στοίχημα ο πρωταθλητισμός και το σχολείο. Εννοούμε, προφανώς, τη συνέπεια στο σχολείο, την διάθεση για γνώση, το χρόνο για την συστηματική εκπαίδευση. Τα παιδιά που ασχολούνται με οποιοδήποτε άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού – ο οποίος, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν προκύπτει απαραίτητα στην πορεία – πρέπει, οφείλουν στους εαυτούς τους να στοχεύουν και στη σωστή εκπαίδευση συνολικά. Η νίκη της Κυριακής δεν είναι αυτοσκοπός.
Κι αυτή είναι μια σταθερά για το PAOK Academy, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών και δη αυτών που ζουν μακριά από τις οικογένειες τους, στο Σπίτι των Ακαδημιών. Ο ΠΑΟΚ συνεργάζεται με συγκεκριμένα σχολεία, ώστε να υπάρχει μια συνολική και ελεγχόμενη εικόνα της φοίτησης των παιδιών και ειδικά σε ό,τι αφορά το Σπίτι, εκεί δίνεται η δυνατότητα για μελέτη, βοηθητικά μαθήματα και ενισχυτική διδασκαλία.
Στο PAOK Academy είμαστε περήφανοι για τα παιδιά που παρά τις πολύωρες και καθημερινές προπονήσεις, είναι καλοί μαθητές και καταφέρνουν μάλιστα να εισαχθούν σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αποδεικνύοντας ότι η θέληση και η προσπάθεια σε καθιστούν νικητή.
Η υπεύθυνη της ομάδας ανηλίκων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την σχολική τους δραστηριότητα και την καθημερινή τους προετοιμασία ως μαθητές είναι η Ιωάννα Χαραλάμπους. Είναι πτυχιούχος του Φιλοσοφικού – Παιδαγωγικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην ειδική αγωγή με θέμα: «σχέσεις συμπεριφοράς των εκπαιδευτικών που αλληλεπιδρούν με μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε συνεργασία με τις οικογένειές τους » στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο της Ιταλίας.
Μιλά την αγγλική και την ιταλική γλώσσα και γνωρίζει την γραφή Braile.
Στο βιογραφικό της, μεταξύ άλλων, συναντά κανείς μια εξάμηνη πρακτική άσκηση στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου, καθώς και τη θητεία της ως παιδαγωγού σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων στην καθημερινή προετοιμασία τους για το σχολείο στο κέντρο φιλοξενίας και στήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων «Άρσις».