Răzvan Lucescu
Ημ/νια Γέννησης:
17.02.1969
Τόπος Γέννησης:
Βουκουρέστι, Ρουμανία
Θέση:
Προπονητής
Στον ΠΑΟΚ από:
2021
Ομάδες ως παίκτης:
Sportul Studenţesc, Crema Calcio, Naţional Bucureşti, Braşov, Rapid Bucureşti, Bacău
Τίτλοι ως παίκτης:
Πρωτάθλημα Ρουμανίας 2002-03
Ομάδες ως προπονητής:
Braşov, Rapid București, Εθνική Ρουμανίας, El Jaish, Petrolul Ploiești, Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Al Hilal SFC
Τίτλοι ως προπονητής:
Κύπελλο Ρουμανίας 2005-06, Κύπελλο Ρουμανίας 2006-07, Πρωτάθλημα Β' Εθνικής Ρουμανίας 2007-08, Κύπελλο Κατάρ 2012-13, Κύπελλο Ελλάδας 2017-18, Super League Greece 2018-19, Κύπελλο Ελλάδας 2018-19, Πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας 2019-20, Κύπελλο Σαουδικής Αραβίας 2019-20, AFC Champions League 2019
O Ράζβαν Λουτσέσκου γεννήθηκε στις 17.02.1969 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Γιος του σπουδαίου Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος είχε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής, αλλά και εξαιρετική σταδιοδρομία στους πάγκους, ο Ράζβαν από νεαρή ηλικία επέλεξε ν’ ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και ν’ ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.
Φόρεσε γάντια ως τερματοφύλακας, ενώ παράλληλα ήταν και εξαιρετικός μαθητής ακούγοντας τις συμβουλές του πατέρα του, που ήταν ανέκαθεν ο μέντοράς του. Φόρεσε τις φανέλες των Σπορτούλ Στουντέντς, Νατιονάλ Βουκουρεστίου, Μπρασόφ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Μπακάου, μετρώντας περισσότερες από 200 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 34 ετών κι έψαξε αμέσως να βρει τον νέο του ρόλο στο άθλημα.
Τα πρώτα προπονητικά βήματα
Τα μαθήματα προπονητικής τα ξεκίνησε το 1999, ωστόσο η πρώτη του δουλειά ήταν ως τεχνικός διευθυντής. Η θέση αυτή του έδωσε να καταλάβει πως του έλειπε η δράση κι έτσι πήρε την απόφαση ν’ ακολουθήσει τον ρόλο του προπονητή. Μετά από έναν χρόνο στην Μπρασόβ, η διοίκηση της Ραπίντ Βουκουρεστίου τού έδωσε το τιμόνι της ομάδας. Έμεινε τρία χρόνια και κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Ρουμανίας, οδήγησε την ομάδα στην τρίτη, την δεύτερη και την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος αντίστοιχα, ενώ την σεζόν 2005-06, παρά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν που παραλίγο να του κοστίσει τη θέση του, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.
Το καλοκαίρι του 2007, μετά από ασυμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, αποχώρησε από την Ραπίντ και παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από δυνατές ομάδες, αποφάσισε να γυρίσει στην Μπρασόφ, η οποία είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία. Στην διετία που παρέμεινε εκεί την επανάφερε στα… μεγάλα σαλόνια. Τον Απρίλιο του 2009 ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση της έως τότε καριέρας του.
Κεφάλαιο Εθνική Ρουμανίας
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τον επέλεξε για διάδοχο του Βίκτορ Πιτούρκα στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Ρουμανίας. Ο Λουτσέσκου αποδέχθηκε την πρόταση, άφησε την Μπρασόφ στην ένατη θέση του πρωταθλήματος κι ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής. Στην θέση παρέμεινε για δύο χρόνια. Αποχώρησε τον Ιούνιο του 2011, μετά από μία σπουδαία νίκη επί της Βοσνίας, που αύξησε πολύ τις πιθανότητες για συμμετοχή στο Euro 2012. Ο ίδιος ένιωσε πως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σ’ αυτόν.
Δεν άργησε να βρει νέα επαγγελματική στέγη. Επέστρεψε στην Ραπίντ Βουκουρεστίου και την οδήγησε στους ομίλους του Europa League. Η ομάδα τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα κι έφτασε ως τον τελικό Κυπέλλου.
Από το Κατάρ στην Ξάνθη
Τον Μάιο του 2012 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ελ Τζάις, ομάδα του Κατάρ. Την πρώτη του σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο, οδήγησε την ομάδα στα νοκ άουτ του Πανασιατικού Πρωταθλήματος κι αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014.
Δύο μήνες μετά η Πετρολούλ Πλοϊέστι τον προσέλαβε, αλλά η παραμονή του αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς αποχώρησε έξι μήνες μετά, αφού οδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της Ξάνθης, αγνοώντας τις συμβουλές του πατέρα του. Ένα χρόνο μετά ήρθε η δικαίωση. Η Ξάνθη υπό τις οδηγίες έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο κι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η επόμενη χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν στην ομάδα. Η Ξάνθη δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στο γήπεδο και έφτασε μέχρι και να κινδυνεύσει. Η κατάσταση άλλαξε εντελώς την επόμενη σεζόν. Η ομάδα βρήκε το ρυθμό της, διεκδίκησε έξοδο στην Ευρώπη, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο ΠΑΟΚ.
Παρά την επιθυμία της διοίκησης να συνεχίσει την συνεργασία της μαζί του, ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σύλλογο και ν’ αναζητήσει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν βιάστηκε να πάρει την απόφασή του και εν τέλει υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, αντικαθιστώντας τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.
Η ιστορική διετία
Υπό τις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ βίωσε τα δύο πιο επιτυχημένα χρόνια της ιστορίας του. Με τον Ρουμάνο τεχνικό στο τιμόνι ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας 2018, ενώ πήρε και το πρωτάθλημα εντός γηπέδου, πριν του το στερήσουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η σεζόν 2018-19 ήταν ονειρική. Ο ΠΑΟΚ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του εντός συνόρων, κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, ολοκληρώνοντας μάλιστα τη σεζόν αήττητος, ενώ πέτυχε και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, κατακτώντας ξανά και το Κύπελλο Ελλάδας.
Με την ολοκλήρωση της σεζόν ο Λουτσέσκου αποδέχθηκε την πρόταση της Αλ Χιλάλ κι έγινε κάτοικος Σαουδικής Αραβίας.
Τρεμπλ και επιστροφή
Με την Αλ Χιλάλ ο Λουτσέσκου κατέκτησε το τρεμπλ, αφού πέρα από το εγχώριο νταμπλ, κέρδισε την Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς στον τελικό του AFC Champions League. Ο Ρουμάνος και οι συνεργάτες του έμειναν στην ομάδα για 1,5 χρόνο περίπου, καθώς αποχώρησαν τον περασμένο Φεβρουάριο ως οι πλέον επιτυχημένοι που έχουν περάσει από το σύλλογο.
Τρεις μήνες αργότερα και με την ολοκλήρωση της σεζόν στην Ελλάδα, ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν για την επιστροφή του στον πάγκο του Δικεφάλου από τη σεζόν 2021-22.